Köpeklerde Aşılama Takvimi
Köpeklerde Aşılama Takvimi
Köpekler dünyanın en popüler evcil hayvanları arasında bulunmaktadır ancak hem onların hem de sahipleriyle birlikte diğer insanların sağlığı için aşılama takvimlerine dikkat edilmelidir. Gerek hayvanların daha sağlıklı yaşamaları ve gerekse insanların hayvanlardan çeşitli hastalıklara maruz kalmamaları aşısından köpek aşılama üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur.
Köpekler Neden Aşılanır?
Beslediğiniz evcil köpekleriniz için önlem almazsanız onların birçok hastalığa yakalanabilir olduklarını bilmelisiniz. Bu önlemler bazen köpekleri pansuman yapmak, soğuk veya sıcak havalarda dışarı çıkmamak, bazen de aşı yaptırmakla önlenebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerin viral enfeksiyonlara yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle köpeklerin aşılanması son derece önemlidir ve daha sağlıklı hayvan yetiştirmek için köpeklerinizi konya veteriner kliniğine güvenle emanet edebilirsiniz.
Yavrular İçin Aşılar
Yavru köpek aşılama döneminde dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Birçok köpek sahibinin kafasındaki sorularla ilgili olarak, yavru köpeklerde aşılama öncesi dikkat edilmesi gerekenler, köpek aşılama takvimi ve programı nasıl yapılır, yavru köpeklerde aşı sonrası dikkat edilmesi gerekenler, köpek aşıları hakkında bilinmesi gerekenler, aşıyı engelleyen köpek hastalıkları nelerdir gibi konuların detaylıca bilinmesi önemlidir.
Yavru Köpekler Ne Zaman Aşılanır
Yavru köpek kavramından çıkartılacak anlam köpeğin 1,5 yaşına kadar olan dönemidir ve birinci ayından itibaren aşılama başlanmalıdır. 3 hafta sonra, köpekler için yeni bir karma aşı dozu verilmelidir. Yavru köpek aşıları yavrunun bağışıklık sistemini oldukça güçlendirecek ve kısa sürede hastalanmasının önüne geçecektir. Yavru köpekler de 12 haftalık oluklarında kuduza karşı aşılanmalıdır. Diğer aşılardan sonra köpeğin bağışıklık sistemini güçlü tutmak için her yıl yıllık aşılar yapılmalıdır.
Köpeklerin Aşılar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Köpeklerin aşılanması konusunda sahiplerin bilmesi gereken bazı konular vardır ve bunlara uyulması gerekir. Söz konusu bilgiler hem köpeğin sağlığını hem de diğer insanların sağlığını korumak adına önemlidir.
Köpeklerin aşılanması hakkında bilinmesi gereken konular şunlardır;
- Köpekler için aşılar, köpeğin vücut ısısının yükselmesine ve bu da köpeğin ateşlenmesine neden olabilir böyle durumların normal olduğu bilinmelidir.
- Son kullanma tarihi geçmiş olan ve soğuk zincir ile korunmamış olan köpek aşılarını kesinlikle köpeğinize vurdurmayın.
- Köpek aşılarının da buz kalıpları içinde taşınması gerekmektedir dolayısı ile elde ya da normal çantada taşınan aşıları köpeklerinize vurdurmayın.
- Köpeğin aşısının köpeğin aşı günlüğüne kaydedildiğinden ve aşıyı yapan veteriner tarafından imzalanıp onaylandığından emin olunmalıdır.
- Aşılanmamış köpeklerle temastan kaçınmalı ve diğer köpeklerle de temas etmesine izin verilmemelidir.
Köpeklerin sağlığı açısından bu kurallara uyulmalı ve aşı takvimleri doğru bir şekilde takip edilmelidir.
Köpek Aşısı Nedir?
Köpekler, özellikle dost canlısı hayvanlardır ve insanlarla her zaman yakın temas halinde olurlar. Ancak onların birer canlı olduklarını ve onların da farklı virüslerden etkilenebilecekleri unutulmamalıdır. Hastalığa yakalanan ya da virüs kapan köpeklerin hastalılardan daha kolay kurtulmaları için aşılama oldukça önemlidir. Her köpeğin belli yaş ve ay aralığında yapılması gereken aşılar bulunmaktadır. Özellikle yavru köpekler doğduğunda tıpkı bebekler gibi çeşitli hastalıklara karşı korunmak için yapılması gereken aşılar vardır. Birçok köpek sahibi, köpeklerinin hangi aşıları ne zaman yaptırdığını öğrenmek için internette arama yapar. Köpekler için uygulanacak olan aşılama takvimi yavru köpekler için farklı yetişkin olan köpekler için ayrı olarak uygulanır ve takip edilir.
Yavru Köpek Aşıları Nelerdir?
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de çeşitli hastalıklar görülebilmektedir ve bu durum çok doğaldır. Bu gibi durumların önüne geçmek için köpeklerin aşı olmaları gerekir. Özellikle yavru köpeklerin bağışıklığı daha zayıf olduğu için dış etkilerden korunmak için temel aşıları yaptırmak gerekir. Bu nedenle aşılama, yavru köpeklere ve yetişkin köpeklerin aşılanmasına ayrılabilir.
Yavru köpeklerin aşı süreleri ve temel aşıları şu şekildedir;
- İç ve dış parazitlere karşı 6-8 hafta içinde aşı yapılmalıdır
- Köpek yavrusu karma DP aşısı 6-8 hafta içinde yapılmalıdır
- İkinci karma aşısı 9-12 hafta içinde yapılmalıdır
- İç parazitin tekrarlaması durumunda 9-12 hafta içinde aşı yapılmalıdır
- Bronşiyal-KC aşısı 9-12 hafta içinde yapılmalıdır
- Tekrar karışık aşısı 12-14 hafta içinde yapılmalıdır
- Köpekler için kuduz aşısı 12-14 hafta içinde yapılmalıdır
- Lyme aşısı da 12-14 hafta içinde yapılmalıdır
Bu aşıların tümü, 6 ila 14 haftalık yavrular için oldukça önemli olan aşılardır. Ancak bu aşılar arasında bazı aşılar köpeğin ikamet ettiği yere, cinsine ve hastalık riskine göre değişiklik gösterebilir.
Yetişkin Köpekler İçin Aşı Takvimi
Yetişkin köpekler, yavru köpekler kadar sık aşılanmazlar. Zaman zaman tıpkı insanlarda olduğu gibi, yavru döneminde yapılan aşıların tekrarlanması ya da tutmaması söz konusu olmaktadır.
Yetişkin köpeklerin aşıları genel olarak şu şekildedir;
- Kuduz aşısı: Diğer ülkelerde kuduz aşısı 3 yılda bir tekrarlanırken, ülkemizde yılda bir kez zorunludur.
- Karma aşı: Birçok hastalığa karşı koruyucu olan karma aşı da her yıl yapılmalıdır.
- Bordotella aşısı: Bir yıldır korunan bu aşı, özellikle dışarı çıkan köpeklerde her yıl tekrarlanmalıdır.
- İç parazit aşısı: Aşıların iç parazitlere karşı koruyuculuğu düşük olduğu için 3 ayda bir tekrarlanması gerekebilir.
- Ayrıca veteriner muayene sonuçlarına ek olarak köpeğin durumuna göre farklılık gösteren aşılarda farklı aşılar da yapılabilir.